Suncokret (Helianthus annuus) je jedna od prvih biljaka uzgajanih na američkom kontinentu. Indijanci iz Meksika i Perua su ga proizvodili pre više od 5000 godina. Od tog vremena je suncokret postao važna ratarska kultura i kao kulturna biljka počeo se širiti i u druge zemlje. Seme suncokreta se može koristiti sirovo, prženo, mleveno kao i za dobijanje ulja (ceđenje).
Suncokretov protein (30% proteina) se dobija mlevenjem suncokretove pogače nakon hladnog ceđenja ulja iz semenki suncokreta. Izuzetno je bogat proteinima, vlaknima i omega masnim kiselinama. Sadrži protein koji se vrlo lako vari. Visoka nutritivna vrednost ga čini idealnom hranom za vegane i vegetarijance kao i za sportiste. Sadržaj vlakana doprinosi normalnom radu creva.
Blagotvorno dejstvo suncokretovog proteina je mnogostruko:
• deluje blagotvorno na kardiovaskularni sistem
• snižava nivo holesterola
• reguliše visok krvni pritisak
• povećava imunitet
• regeneriše kožu i kosu
Bogat Omega 6 i 9 masnim kiselinama i vitaminom E. Ne sadrži holesterol, gluten ni kazein. Suncokret protein organik je postan proizvod.
Sastav: Samlevena suncokretova pogača nakon ceđenja ulja.
Način primene: Koristi se kao dodatak sokovima, šejkovima i frapeima. Takođe se može koristiti kao dodatak prilikom pripreme slatkih i slanih kolača, energetskih pločica kao i prilikom pravljenja raznih umaka i peciva.
Recenzije
Još nema komentara.