Sočivo zeleno je mahunarka visoke biološke i hranljive vrednosti. Ugljeni hidrati iz sočiva zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima postepeno se ispuštaju u krv, čime se postiže dugotrajan osećaj sitosti. Sočivo zeleno sadrži veću količinu proteina od pasulja. Biljna vlakna, iz sočiva, doprinose snižavanju holesterola, regulisanju probave i održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Sočivo zeleno je bogato vitaminima i mineralima, a najzastupljeniji su: vitamini B kompleksa, beta karoten, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink i bakar.
Namena:
Sočivo zeleno je lako svarljiva mahunarka bogata energijom. Ona greje organizam, topi masne naslage i daje dugotrajan osećaj sitosti, pa je pogodna za dijete. Ima pozitivan uticaj na regulisanje nivoa holesterola i nivoa šećera u krvi. Preporučuje se i fizički aktivnim osobama.
Sočivo zeleno se koristi za pripremu čorbi, variva, salata. Dobro se kombinuje sa žitaricama kao što su pirinač ili ječam. Kuva se bez prethodnog potapanja na tihoj vatri, do 30 minuta.
Zemlja porekla:
Turska