Kinoa je stara žitarica koju su gajile Inke. Činija kuvane kinoe crvene daje oko 160 kalorija koje potiču od ugljenih hidrata i kvalitetnih belančevina, jer sadrže esencijalne aminokiseline: metionin i lizin, koji je neophodan za rast i obnovu tkiva. Kinoa crvena je izuzetno hranljiva jer sadrži više kalcijuma od mleka i više proteina od mesa. Odličan je izvor gvožđa, mangana, magnezijuma, bakra i fosfora, kao i vitamina B i E.
Namena:
Kinoa crvena blagotvorno deluje protiv migrene, zatim reguliše krvni pritisak, a mogu je koristiti i dijabetičari, a takođe koristi se i u prevenciji arterioskleroze.
Pripremajte je tako što dodate jedan deo kinoe u dva dela hladne vode i zagrevajte do ključanja, a potom je kuvajte 10 – 20 minuta.
Kinou crvenu možete dodati u svoju omiljenu supu, čorbu ili u bilo koje jelo od povrća, baš kao što bi ste dodali pirinač ili bilo koju drugu žitaricu.
Zemlja porekla:
Bolivija