KATEGORIJA:
Zdrava hrana, Organski proizvodi, Holesterol i trigliceridi
NAMENA:
U tradicionalnoj medicini crveni pirinač koristi se u lečenju različitih problema sa varenjem, jer pirinčana voda ima antidijaroične efekte. Redovna upotreba crvenog pirinča jača slezinu, popravlja cirkulaciju i povoljno deluje na srce
PAKOVANJE:
200 g
OPIS:
Crveni pirinač se tradicionalno pravi potapanjem zrna pirinča u vodu do potpunog zasićenja, a zatim fermentacijom gljivicama Monascus purpureus, koje menjaju boju pirinča u purpurnu. Energetska vrednost jedne porcije (1/4 šolje) crvenog pirinča (oko 20Kcal), zamenjuje otprilike jedno parče hleba. Kao i kod ostalih žitarica glavni energetski sastojak u crvenom pirinču su ugljeni hidrati, pretežno skrob, tako da je pirinač lako svarljiv. Mnogo manje ima proteina i masti i to isključivo nezasićenih. Crveni pirinač sadrži brojne minerale: kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, mangan, gvožđe, bakar, cink, fluor, kobalt, kao i vitamine B kompleksa i vitamin E. Priprema se kuvanjem na tihoj vatri 45 min u odnosu sa vodom 1:2.