Od nutritivnih komponenti heljdinog zrna treba posebno istaći visok sadržaj proteina jedinstvenog aminokiselinskog sastava koji heljdi daje superiornost u odnosu na druge žitarice. Zrno heljde, takođe sadrži masti, dijetna vlakna, brojne minerale od kojih se sa visokim sadržajem izdvaja magnezijum, zatim oligoelemente (mangan, hrom, cink), kao i vitamine. Posebnost heljde je i u visokom sadržaju bioflavonoida, među kojim dominira rutin, zbog čega se heljda poslednjih decenija sve više koristi i kao lekovita biljka.
Namena:
Zrno heljde i heljdino integralno brašno, kao i proizvodi od njih, preporučuju se kao zdrava hrana posebnih nutritivnih i lekovitih svojstava. Zbog toga je poželjno da heljda i svi proizvodi od heljde, uključujući i heljdino integralno brašno, bude što više zastupljena u ishrani stanovništva svih starosnih grupa.
Zemlja porekla:
Srbija
Heljdino integralno brašno, 1 kg Bioheljda