Heljda je žitarica velike hranljive vrednosti i korisno ju je uvrstiti u ishranu. Ona je jedna od najstarijih žitarica. Heljda se lako se priprema i kao prilog možete je poslužiti uz razna jela od povrća. Od hejde možete pripremiti ukusne čorbe, supe, variva i salate, a možete je dodavati i voćnim salatama.
Namena:
Isceljuje sluzokožu tankog creva, poboljšava cirkulaciju i stanje kapilara i krvnih sudova. Vrlo efikasna za lečenje dijareje i hronične dizenterije. Rutin, bioflavonoid koji nalazimo u heljdi ojačava kapilare i krvne sudove, sprečava pojavu hemoroida, smanjuje krvni pritisak i pojačava cirkulaciju u rukama i nogama. Rutin je lekovit i nakon izloženosti X zračenju ili drugim formama radijacije. Za razliku od većine ostalih žitarica, heljda je bogata i esencijalnom aminokiselinom lizinom. Ne podiže naglo nivo šećera u krvi, tako da je pogodna i za ishranu dijabetičara. Takođe ne sadrži gluten, pa je mogu koristiti i osobe koje su na bezglutenskoj ishrani. Heljdina kaša je tradicionalni doručak u severnim zemljama, jer zagreva organizam i daje energiju.
Heljda oljuštena 500g (organski proizvod)