Lekovito bilje

Virak – najbolji ženski prijatelj

virak biljka

Vekovima, žene iz Evrope koriste čaj od virka, čaj bez kofeina, napravljen poparivanjem suvog lišća biljke Alchemilla vulgaris ili srodne vrste za ublažavanje menstrualnih grčeva i za lečenje upale grla.

U arapskim zemljama, ova biljna tečnost bogata antioksidansima tradicionalno doprinosi gubitku težine i koristi se za smanjenje upale i kod gastrointestinalne boli. U poslednjih nekoliko godina, i naučna zajednica je pokazala interes za potencijalne zdravstvene koristi od čaja od virka, a neke od tradicionalnih medicinskih upotreba virka su u stvari potkrepljene naučnim studijama.

virak caj alchemilla vulgaris

Virak – Tradicionalna upotreba (za prevencije menstrualnih grčeva)

Ukoliko pitate travara o zdravstvenim koristima čaja od virka, verovatno ćete čuti nešto o upotrebi virka kao prirodnog leka za menstrualne tegobe ili drugih stanja povezanih sa hormonima koji utiču na žene. Virak se najčešće koristi za sprečavanje i lečenje menstrualnih grčeva, pojačanog menstrualnog krvarenja, endometrioze, i mioma, kod mišićnih grčeva, dijareje, mučnine. U narodnoj medicini, čaj ili kapi od virka se koriste i kao lek protiv upale grla.

Virak se nalazi u divljini kao i u kultivisanoj bašti. Ima tu čast da se već dugo tradicionalno koristi kao biljka koja leči žene. Sadrži salicilne kiseline i ima sedativna svojstva koja pomažu kod ublažavanje grčeva i bolnih menstruacija. Virak je oporog ukusa i ima svojstvo da zateže zbog tanina kog sadrži. Virak ima ”isušujuću i iseljujuću prirodu”, prema rečima starih travara i tradicionalno se smatra jednom od najboljih biljaka kod tretiranja rana i povreda. Posekotine, ogrebotine i opekotine se mogu tretirati ispiranjem kože čajem od virka kako bi se sprečila infekcija.

Ženski travari smatraju virak kamenom mudrosti, jer se koristi za uspešno ublažavanje brojnih ginekoloških bolesti. Jača mišiće materice, spazmolitički je u slučaju menstrualnih bolova, ublažava osetljivost grudi, zaustavlja menstruacije i olakšava proces rađanja. Pošto virak ima sličan efekat kao I gestageni, važna klasa ženskih polnih hormona, ublažava predmenstrualni sindrom, smanjuje razdražljivost i čini matericu plodnijom. Kada se primenjuje spolja kao kupka u kadi, efektivan je u lečenju sekreta i svraba. Virak takođe čini grudi manje osetljivim na dodir, omekšava zadebljanja i ubrzava proces zarastanja u slučaju raka dojke. Sprečava nedostatke u ishrani lečenjem upale sluznice probavnog trakta i zaustavljanjem dijareje. Takođe se kaže da okružuje žene zaštitnim “slojem”. To je razlog zašto svaka žena treba da ga pije kao čaj u periodu od šest nedelja nakon porođaja.

Virak – Metode pripreme i doziranje: osušeni listovi i cvetovi mogu biti u čajevima i kapima. Biljka je visoka oko tridesetak centimetara i skroz zelena – cveće, stabljika i lišće takođe, a samim tim je Iineupadljiva – bogat oblik lišća i prekrasan oblik grupisanja cvetova čine ga dostojnim da bude primećen. Dugotrajni mali žuti cvetovi pojaviljuju se početkom leta.

Kako uzgajati virak

Iako se ponekad teško može naći u biljnim apotekama, to je biljka koja se lako uzgaja i zaslužuje mesto u bašti svake žene i po svojoj lepoti i po korisnosti. Cela biljka se sakuplja u junu i julu kada je u cvetu i kada su joj listovi najbolji, i osušeni. Koren može biti svež.

Tri meseca terapije čajem se preporučuje ako je cilj da se poveća osećaj ličnog blagostanja kod žene. Šoljica čaja se treba popiti svakog jutra i svake večeri. U akutnim slučajevima, tinktura kapi koja se uzima tri puta dnevno obično daje brže rezultate.

Proizvodi

Virak čaj 50g Bioherbal

Original price was: 285,00 рсд.Current price is: 249,00 рсд.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *