Prirodni lekovi

Kurkuma – jedan od najzdravijih začina na svetu

kurkuma zacin

Kurkuma, poznata i kao Curcuma longa, je vrlo česta biljka. Često se naziva „Kraljica začina,“ njene glavne karakteristike su aroma nalik biberu, oštar ukus i zlatna boja. Ljudi širom sveta koriste ovu biljku u kuvanju. Kurkuma sadrži širok spektar antioksidansa, antivirusna, antibakterijska, antimikotička, antikancerogena, antimutagena i anti-upalna svojstva.

Takođe kurkuma je puna mnogih zdravih hranjivih sastojaka kao što su proteini, dijetetska vlakna, niacin, vitamin C, vitamin E, vitamin K, kalijum, kalcijum, bakar, gvoždje, magnezijum i cink. Zbog svih ovih faktora, kurkuma se često koristi za lečenje širokog spektra zdravstvenih problema. Preporuka je da koristite kurkumu iz organske proizvodnje.

Kurkuma, začin narandžaste boje poreklom iz Indije, je deo porodice đumbira i glavni je začin u kuhinjama Bliskog istoka i jugoistočne Azije već hiljadama godina. Osim toga, ajuverdski i kineski lekovi koriste kurkumu kako bi očistili infekcije i upale spolja i unutar tela. Ali izvan holističke zdravstvene zajednice, zapadni lekari su tek nedavno prepoznali zdravstvene prednosti kurkume.

kurkuma prah

Kurkumin, prirodni fenol i jedinjenje kurkume, takođe je široko istražen i poznat po brojnim prednostima. Kurkumin je zapravo odgovoran za davanje kurkumi prepoznatljive boje, i smatra se da je upravo on izvor mnogih poboljšanih zdravstvenih efekata koje daje kurkuma. U brojnim istraživanjima medju ljudima je utvrdjeno da samo kurkumin utiče na više od 560 bolesti.

Iako postoje mnoge tvrdnje o beneficijama kurkume, sledeća lista sadrži one koje iza sebe imaju podršku kliničkih istraživanja:

Ublažava simptome artritisa

Ako patite od artritisa možete da razmislite o dodavanju malo više kurkume svojoj svakodnevnoj ishrani jer je dokazano da pomaže ublažavanju bola koji je povezan sa artritisom zahvaljujući svojim anti-upalnim svojstvima. S obzirom da je redovni tok lečenja artritisa fokusiran ublažavanjem bola lekovima koji su izdati na recept, dobro je koristiti sve prirodne lekove onoliko koliko možete, a posebno one koji su podržani od strane kliničkih studija. Da bi koristili kurkumu za artritis, morate je uzimati u ishrani jer ne deluje kao lokalni tretman već iznutra, umiruje upalu i dovodi telo u svoje prirodno stanje.

Pomaže u prevenciji raka

Možda je najubedljiviji razlog uključivanja kurkume u vaš život način na koji pomaže organizmu da odbije formiranje i rast raka. Pokazalo se da pomaže kod više različitih tipova kancera, zaustavljajući širenje kroz telo i rast tumora. Ne dešava se previše često da nauka podržava tvrdnje da neka namirnica može imati koristi protiv raka, ali kurkuma se trenutno proučava u velikoj meri, a nalazi ukazuju na to da zaista potpomaže u sprečavanju raka ali i sprečava da stanje bude gore. Kako bi imali ovu beneficiju možete jednostavno početi da koristite više kurkume, ili možete koristiti suplement kurkume ako vam se čini da verovatno nećete koristiti kurkumu pri kuvanju

Umiruje stomačne tegobe

Kurkuma se već dugo koristi kao brz i efikasan lek za stomačne tegobe. Ovo je jedna od onih dobrobiti koja je poznata generacijama, ali tek ju je nedavno i nauka podržala. Jer, kurkuma deluje anti-upalno, a to pomaže da želudačna kiselina ne izmiče kontroli, a pokazalo se da umiruje i gorušicu i pomaže generalno kod bolova stomaku. Uzimanje previše kurkume zapravo može izazvati stomačne tegobe, tako da je sve u konzumiranju prave količine, a ne preterivanje. Kao što mudrost kaže, previše dobrih stvari može da bude loše, pa budite sigurni da testirate prvo svoj prag tolerancije i pronađete pravu dozu.

Pomaže u prevenciji raka prostate

Kurkuma je generalno korisna u borbi sa rakom, ali postoji i vrlo obećavajuće istraživanje koje pokazuje da može puno pomoći i u borbi protiv raka prostate. S obzirom da će rak prostate pogoditi mnoge muškarace, to je možda jedan od najuvjerljivijih razloga da konzumirate više kurkume tokom svog života. Kako bi imali ove beneficije morate koristiti kurkumu često. Postoji veliki broj namirnica koje su se pokazale od pomoći u borbi sa rakom prostate, tako da je nabolje da se pobrinete da jedete više takve hrane, a tu hranu pored kurkume čine i zeleni čaj, brokoli, nar…

Pomaže u sprečavanju Alchajmerove bolesti

Neverovatno je kad pomislite da jedna biljka ili začin može uticati na rad mozga, ali istraživanje je pokazalo da se stanja kao što je bolest Alchajmera mogu sprečiti i tretirati kurkumom. Najbolji deo o kurkumi u vezi sa Alchajmerovom bolešću je da pomaže pri lečenju nakon što je dijagnostikovana, pored naravno prevencije koja je na prvom mestu. Možete je koristiti kako bi bili sigurni da ne dobijete bolest ili kako bi zaustavili napredak, ako ste već primetili prve znake bolesti.

Pomaže kod tretiranja depresije

Kurkumin, koji čini kukrumu tako fascinantnom kao začin, dokazano je da funkcioniše slično kao i antidepresiv. Ovo je dobra vest za one koji žele da tretiraju depresiju koristeći prirodne metode, kao i za one koji naprosto zele najbolje mentalno zdravlje koje mogu imati.

Pomaže očuvanju zdravog srca

Srce je od vitalnog značaja za vaše svakodnevno zdravlje i dugovečnost, i važno je da održite njegovo funkcionisanje u najboljem stanju. Kurkuma može pomoći na nekoliko načina, uključujući prevenciju moždanog udara i srčanih udara. Kurkuma pomaže u razbijanju holesterola koji je odgovoran za blokiranje arterija, i samo to čini kurkumu vrednom redovnog korišćenja. Srčani i moždani udar su vodeći oblici fatalne bolesti srca, tako da pravilna ishrana, ostati fit i uzimanje suplemenata kao što su kurkuma i drugih prirodnih biljaka mogu pomoći da se izbegnu.

Kurkuma je prirodni sagorevač masti

Jedna od nadaleko poznatih beneficija kurkume je njena sposobnost da pomogne telu u sagorevanju masti. To je razlog zašto se preporučuje sve više i više kao pomoćni dijetalni dodatak kada pokušavate izgubiti na težini. Najbolji deo dodavanja više kurkume u ishranu kako bi se sagorele masti je u tome što pomaže da se popravi ukus skoro svakom jelu, tako da nećete morati da se okrećete tabletama za mršavljenje i ubrzanim dijetama.

Pomaže u smanjenju nivoa holesterola

Visok holesterol je uzročnik nekih bolesti srca, zbog čega je veoma važno da ostane na normalnom nivou. Postoji nekoliko načina koji bi pomogli da se nivo holesterola snizi, ali dodavanje jednostavnog začina svom kuvanju može mnogo pomoći. Kurkuma pomaže snižavanju nivoa holesterola zahvaljujući kurkuminu koji sadrži, što podstiče jetru kako bi pomogla da se organizam oslobodi od lošeg holesterola.

Pomaže kod dijabetesa

Puno je vesti o sposobnosti kurkume da pomaže u sprečavanju i kontrolisanju dijabetesa. Ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi i pomaže da se snizi i ostane tako. Postoje i klinički dokazi o efikasnosti kurkume na nivo šećera u krvi, tako da je ovo jedan prirodni lek i možete se osećati dobro dok ga koristite u kombinaciji sa drugim preventivnim načinima.

Detoksikacija jetre

Jetra igra veliku ulogu u pomaganju detoksikaciji organizma, tako da ima smisla pomoći detoksikaciji jetre, a kukruma može pomoći. Kurkuma se koristi vekovima u ajuverdskoj praksi kao način kako bi se potpomoglo čišćenje jetre, kao i sistem za varenje. Oba moraju dobro funkcionisati u cilju eliminacije toksina iz organizma. Veoma je važno da se jetra dobro tretira iz razloga što mnoge stvari zavise od nje. Prekomerena upotreba alkohola, unošenje nedovoljno vode i nepravilna ishrana zaista mogu uzeti danak. Na sreću, jetra je veoma otporan organ jer ima tu osobinu da zaceljuje veoma brzo ako se tretira na pravi način.

Pomaže koži

Kurkuma može da pomogne koži na više načina, od smanjenja crvenila do borbe protiv znakova starenja. Ovi tretmani kože podrazumevaju lokalno korišćenje kurkume umesto konzumiranja. Postoje nekoliko svojstava koji kurkumi daju lekovitu prirodu kada se primenjuju na koži. Prvo je anti-upalno svojstvo, koje pomaže u ublažavanju mnogih različitih problema sa kožom. Drugo je njena antiseptička sposobnost koja pomaže da se koža oslobodi od nečistoća. Mnogi od najpopularnijih proizvoda na tržištu za negu kože sadrže hemikalije i aditive koje ne biste voleli da utrljate na vašu kožu. Korišćenje potpuno prirodnih proizvoda kao što je kurkuma pomaže koži da ozdravi bez tih uglavnom nepoznatih sastojaka.

Jača imuni sistem

Kurkuma se pokazala u više navrata da je veliki podstrek za imuni sistem, što dovodi do boljeg opšteg zdravlja i blagostanja i manje verovatnoća za razboljevanjem i bolestima. Loša ishrana može dovesti do oslabljenog imunog sistema, što je razlog zašto je važno dobro jesti i redovno vežbati zajedno sa dopunom ishrane prirodnim namirnicama i začinima poput kurkume za poboljšani imuni sistem i bolje zdravlje. Imuni sistem je kamen temeljac za vaše zdravlje i dugovečnost, tako da bilo koji iznos vremena proveden na poboljšanju je dobra investicija. Budući da nekoliko faktora određuju zdravlje vašeg imunog sistema, morate imati širu sliku na umu i učiniti sve što možete za zdrav imuni sistem.

Antibakterijska svojstva

Jedno od mnogih svojstava kurkume je da ubija bakterije, što može biti od velike pomoći ako ste se ikada posekli ili izgoreli. Umesto da koristite medicinske antibakterijske agense možete lečiti opekotine i posekotine kurkumom koja će ih održati čistim. Takođe možete koristiti kurkumu iznutra kako bi imali koristi jer pomaže vašem sistemu za varenje da se oslobodi štetnih bakterija. Zemlje koje koriste kurkumu u svom kuvanju često imaju manje slučajeva probavnih problema, delom zahvaljujući antibakterijskim efektima koje ima kurkuma. Iako postoje mnogi oblici bakterija u telu koje su korisne i treba da budu tamo, postoje nekoliko koje samo izazivaju štetu i usporavaju probavu. Kurkuma može pomoći da se zadrže na odstojanju kako bi telo funkcionisalo kako treba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *