Heljda je vrlo bogata hranljivim sastojcima, mineralnim solima i vitaminima. Izuzetno je dobar izvor ugljenih hidrata, belančevina i biljnih ulja. Od mineralnih sastojaka najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma, a nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa.
Heljda, a samim tim i proizvodi od heljde, uključujući i griz od heljde, sadrže i mikroelemente kao što su jod, cink, brom i dr., organske kiseline i rutin (iz grupe vitamina P). Takođe je bogata svim vitaminima grupe B. Energetska vrednost 100g zrna heljde iznosi 1407 kJ ili 335 kcal. Ovaj proizvod poseduje ELISA sertifikat.
Namena:
Griz od Heljde ne sadrži gluten, pa ga mogu koristiti i osobe obolele od celijakije. Heljda pomaže kod bolesti kao što su hipertenzija (povišeni pritisak), reumatizam, glaukom, dijabetes i bolesti koje nastaju zbog povećane radijacije.
Zemlja porekla:
Srbija