Basmati pirinač ubraja se po strukturi i karakteristikama zrna u najkvalitetnije sorte pirinča. Ovaj Basmati pirinač je aromatični beli, oljušteni, neglazirani, pirinač dugog zrna. Izuzetno je ukusan i veoma lagan za varenje. Prilikom spremanja jela zrna se ne slepljuju, zadržavaju izduženu formu, dok se volumen duplira. Veoma je jednostavan za pripremu. Najbolje je da ga pripremate tako što ćete Basmati pirinač dobro isprati, ocediti i ostaviti u hadnoj vodi oko 30 minuta. U posudu za spremanje nalijte vodu i zagrejte do ključanja. Preporučen odnos za spremanje je 1:3 (jedna mera pirinča i 3 mere vode ili bujona). Dodajte pirinač u vodu, posolite i po želji dodajte biljno ulje ili puter. Poklopite posudu i kuvajte na tihoj vatri oko 15 minuta, odnosno dok pirinač ne nabubri i omekša. Zatim ga sklonite sa vatre i oceite. Basmati pirinač se preporučuje za spremanje raznih garnira i u kombinaciji sa povrćem, ribom ili morskim plodovima.
Namena:
Basmati pirinač reguliše varenje, vrši detoksikaciju organizma, odnosno odstranjuje nagomilane otrove iz organizma. Smatra se dobrim kod stanja zastoja energije u organizmu tj. kod prekomerne težine.
Zemlja porekla:
Pakistan