Alge Hijiki (Hidžiki) su tanke smeđe igličaste alge. Njihove grube crne niti, ukoliko se pravilno kuvaju, postaju vrlo nežne. Hidžiki alge imaju gorak ukus zbog kog su vrlo cenjene. Alge Hidžiki sadrže deset puta veću količinu kalcijuma nego ista količina mleka, sira ili drugih mlečnih proizvoda. Veoma su korisne u ishrani dijabetičara. Način pripreme je sledeći: 2 supene kašike hidžiki algi, 1 šolja vode, 2 kašičice šoju sosa (shoyu)
Oprati alge hijiki hladnom vodom i ocediti. Dodati šolju vode i ostaviti da se tope 3-4 minuta. Staviti na vatru i pustiti da proključa. Smanjiti vatru na najmanje, poklopiti i ostaviti da se kuva 30 do 40 minuta. Dodati šoju sos, promešati i ostaviti otklopljeno da se kuva dok ne ispari višak vode. Ako ste pripremili preveliku količinu hidžiki algi možete ih odložiti u frižider, jer se one u njemu mogu dobro očuvati.
Ova končasta alga je izvrsna u kombinaciji sa povrćem. Priprema se tako što se korenasto povrće (šargarepa, celer, paškanat) iseče na štapiće ili kolutove i dinsta kratko na susamovom ulju preko čega se stave oprane hidžiki alge, zatim se doda čaša vode i bez mešanja nastavi se kuvanje. Sve ostalo ide prema originalnom receptu.
Hidžiki alge mogu se pržiti i peći u dubokom ulju. Leti Japanci ih rado jedu u salatama, uz malo malo šoju sosa.
Namena:
Popravljaju krvnu sliku, ojačavaju zidove kapilara, uništavaju bakterije truljenja, poboljšavaju funkcionisanje creva, omogućavaju nesmetano funkcionisanje nervnog sistema.
Gvožđe (55mg na 100gr sušenih algi) potpomognuto kalcijumom (1400 mg u 100gr sušenih algi), koji omogućava njegovu ugradnju, popravlja kvalitet krvi. Natrijum, kalijum, fosfor i jod su neophodni minerali koji regulišu metaboličke procese u organizmu. Vitamini B1, B2, B3 omogućavaju nesmetano funkcionisanje nervnog sistema, ojačavaju zidove kapilara i obnavljaju crevnu floru. U tradicionalnoj medicini hidžiki alge se koriste za jačanje creva, jer imaju jako antiseptičko i antitoksično delovanje (uništavaju bakterije truljenja).
Zemlja porekla:
Japan