Godži je drvenasta biljka koja daje visokoenergetski plod bobičasto – čokoladnog ukusa. Raste na Himalajima i već vekovima se koriste kako u kuhinji, tako i u medicini. Nakon sakupljanja godži bobice se pažljivo peru i suše na temperaturi do 45°C. Većina hranljivih sastojaka iz svežih Godži bobica se na taj način sačuvaju, a zbog isparavanja vode Godži bobice postaju slađe i mesnatije.
NAMENA:
Godži bobice pružaju brojne zdravstvene koristi, među kojima su:
-
Visoki nivoi antioksidanata: Pomažu u jačanju imunog sistema i smanjenju oksidativnog stresa.
-
Zaštita mozga: Sadržaj kalcijuma i vitamina B pomaže u prevenciji degenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti.
-
Povećanje energije: Bogate vitaminima i mineralima koji ubrzavaju metabolizam i pretvaraju hranu u energiju, smanjujući umor.
-
Revitalizacija mišića: Pomažu u jačanju fizičke snage i zdravoj funkciji jetre.
-
Regulacija šećera u krvi: Povoljne su za dijabetičare jer ne povećavaju nivo glukoze u krvi i mogu poboljšati osetljivost na insulin.
-
Očuvanje vida: Sadrže karotenoide koji pomažu u zaštiti očiju od oksidativnog stresa i smanjuju rizik od degeneracije makule.
-
Ojačavanje imuniteta: Pomažu u jačanju imunološkog sistema zahvaljujući beta-karotenu, cistinu i cinku.
Preporučeni unos je 2-3 kašičice dnevno (10-30g), a mogu se konzumirati u musliju, smutiju ili kao grickalice.
ZEMLJA POREKLA:
Kina
Recenzije
Još nema komentara.