Lekovito delovanje: podubica sadrži gorke neotrovne materije, tanine i malo etarskog ulja i značajnu količinu vitamina C. Pre svega je to dobar gastro-stimulant, amarum, dijaforetik, hemostatik i diuretik. Ustanovljeno je i njegovo bakteriostatično delovanje prema bakterijama dizenterije i paratifusa, stafilokokama i streptokokama. Uspešno se primenjuje kod hemoroida i protiv proliva. Kao komponenta ulazi u sastav čajnih mešavina za vaginalno ispiranje. Podubica nije otrovna ni škodljiva biljka, pa se može koristiti kao gorko sredstvo kod šećerne bolesti, oboljenja žuči i jetre, pri opštoj slabosti nakon preležane neke bolesti, pri infektivnim oboljenjima organa za varenje i disanje, a spolja pri kožnim infekcijama.
Narodni nazivi: podubica, dupčac, dubac.
Način upotrebe: Supenu kašiku čaja, preliti sa 2dl ključale vode, ostaviti poklopljeno da odstoji 20-30 min. Procediti i čaj zasladiti po želji.
Ekočaj – Podubica