Latinski naziv i familija
Taraxacum oficinale Weber (Asteraceae)
Biljka je sa mlečnim sokom, listovi su lancetasti, duboko, nepravilno, testerasto usečeni, sakupljeni u prizemnu rozetu. Cvetovi su žuti, papus beo, koren je vretenast, uzduž naboran, sivomrk. Kosmopolitska je vrsta Evroazijskog porekla, raste na mezofilnim livadama, pašnjacima i travnjacima urbanih područja.
Kao lekoviti deo biljke koristi se
Osušen list (Taraxaci folium) i koren (Taraxaci radix)
Hemijski sastav
Gorke supstance, triterpeni, flavonski glikozidi, inulin (do 40% u korenu starijih biljaka u jesen), fitostroli, vitamin A, karotenoidi
Upotreba
Kao gorko sredstvo za podsticanje apetita i lučenja žuči. Podstiče izlučivanje mokraće, olakšava pražnjenje creva. Koristi se kod upale žučne kese, kamena u žuči, poremećaja varenja, mišićnog reumatizma i kao sastojak u preparatima za lečenje virusnog hepatitisa.
Način pripreme i upotrebe čaja
Kafenu kašičicu usitnjenog korena maslačka preliti sa 200 ml hladne vode, zagrejati i pustiti da ključa 5 minuta i ostaviti da stoji 10 minuta a zatim čaj procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja pre jela.
Kafenu kašiku lista maslačka preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 min. Procediti i piti 3 puta dnevno po šolju čaja.
Zemlja porekla
Srbija
Čaj od korena maslačka, 80g Josif Pančić
Recenzije
Još nema komentara.