Korpa je prazna

Registruj sePrijavi se

Akcija!

Susamovo ulje 250ml

764,00 RSD 740,00 RSD

Proizvođač: Suncokret

Opis

 

KATEGORIJA:
Ulje , Zdrava hrana
NAMENA:

Dokazano je da susamovo ulje snižava povišeni krvni pritisak i šećer kod osoba sa dijabetesom II. Takođe reguliše nivo holesterola i blagotvorno deluje na rad srca, jetre i bubrega, jača imunitet i podstiče cirkulaciju i pokretljivost zglobova. Pozitivno utiče na ćelije mozga i nerve. In vitro ispitivanja su pokazala da sezamin, fitoestroegen koji susam sadrži, sprečava razmnožavanje ćelija raka debelog creva i raka kože. A prirodni antioksidant sezamol, štiti organizam od negativnog uticaja slobodnih radikala.
Detoksikacija putem mućkanja susamovog ulja u ustima, vrlo je stara ajurvedska praksa. Funkcioniše tako što se mućkanjem ulja aktiviraju enzimi koji izvlače toksine iz krvi.  Preporučuje se pre svega za higijenu zuba i desni, ali dokazano je da ima mnogo širi spektar dejstva na opšte zdravlje. Susamovo ulje je izuzetno cenjeno kao masažno ulje. Ima prijatan miris, vrlo se brzo upija, a kožu čini gipkom i mekom. U Indiji se tradicionalno bebe i mala deca njime masiraju da bi im kosti bile snažne, što kada znamo da je susam bogat kalcijumom i da se izuzetno brzo apsorbuje, preko kapilara do tkiva, apsolutno ima smisla. U svakom slučaju, neuporedivo je zdravije od većine bebi ulja, pogotovu mineralnih, čiji je glavni sastojak – mineralno ulje – zapravo nusproizvod naftne industrije. Pošto ima antibakterijska, ativirusna i protivupalana svojstva, koristi se i u lečenju akni.

PAKOVANJE:

250 ml

OPIS:

Susamovo svetlo ulje je hladno ceđeno. Hladno ceđeno ulje u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje. Susamovo svetlo ulje je dobijeno mehaničkim ceđenjem oljuštenog sirovog semena susama. Zlatno je žute boje, a krasi ga blagi ukus zbog koga nalazi široku primenu u kuvanju.

Bogato je masnim kiselinama omega 6 i 9, kao i vitaminima E i B6. Zahvaljujući izuzetnoj stabilnosti, uživa posebno mesto među hladno ceđenim uljima.

Detoksikacija sa se radi na sledeći način: 1 supena kašika ulja se mućka u ustima minimum 20 minuta, pri čemu treba strogo voditi računa da se ulje ne proguta. Po završetku ispljunuti ulje, koje bi trebalo da je belo. Usta prvo dobro isprati, a zatim zube dobro oprati. Postupak se uvek radi na prazan želudac.

Pored detoksikacije ovo ulje ima primenu i kao masažno. Kao i sa svim uljima, najbolje ga je nanositi na vlažnu kožu radi brže apsorpcije. Kao i sva hladno ceđena ulja, susamovo ulje ne treba izlagati svetlosti i toploti, a flašu uvek treba zatvoriti posle upotrebe da ne bi došlo do oksidacije.