Kombuha zelena je zdrav napitak i prirodni lek sa Dalekog Istoka. Kombuha je neobičan kompleks mikroorganizama sposoban da iz malog broja komponenata stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci kao što su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlečna, glukonska i glukoronska kiselina, voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini i neki antibiotici. Zbog ovakvih sposobnosti nazivaju je i čudesnom gljivom i svrstava se u grupu gljiva značajnih lekovitih karakteristika. Kombuha je gljiva sastavljena od želatoidne membrane u obliku diska. Ona živi u hranljivom rastvoru čaja i šećera. Kombuha ili čajna gljiva je u stvari simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja.
Namena:
Kombuha zelena povećava imunitet organizma, regeneriše jetru i bubrege, reguliše crevne aktivnosti (sprečava pojavu hemoroida), reguliše pritisak, šećer i holesterol u krvi, snižava telesnu temperaturu visoku zbog raznih oboljenja, ima snažno antiseptičko dejstvo, pročišćava krv i odstranjuje toksične naslage, normalizuje ph vrednost, povećava energiju sportista i umnih radnika.
Zemlja porekla:
Srbija