U narodnoj medicini čaj od ploda morača se koristi: kao losion za oči; za stimulaciju lučenja mleka kod dojilja; za otklanjanje tegoba organa za varenje – nadutosti, grčeva, slabog apetita
Latinski naziv i familija : Foeniculum vulgare L. (Apiaceae)
Stabljika je šuplja, okrugla, sitno izbrazdana. Listovi su zeleno do sivoplave boje, goli, perasto deljeni sa gotovo končastim režnjevima. Štitovi su krupni, sa 4-25 zrakova, involukruma i involuceluma nema, a cevtovi su tamno žuti. Plod je izduženo-jajast sa izraženim rebrima, žutozelen do žutobraon.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen plod (Foeniculi fructus)
Hemijski sastav : Plod morača sadrži 2-6% etarskog ulja (sa 2-80% trans-anetola), masno ulje, flavonoide, proteine, organske kiseline
Čaj od ploda morača – Namena:
– Kao losion za oči
– Za stimulaciju lučenja mleka kod dojilja
– Za otklanjanje tegoba organa za varenje – nadutosti, grčeva, slabog apetita
– Za ublažavanje grčeva u pedijatriji
– Kao antiseptik
– Za razređenje sluzi kod kašlja
Ograničenja u upotrebi :
Ne preporučuje se upotreba čistog etarskog ulja jer može izazvati nadražaj sluzokože organa za varenje
Način pripreme i upotrebe čaja od morača :
Kafenu kašiku usitnjenog ploda morača preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min. Procediti i piti dve do tri šolje čaja dnevno.
Morač (Foeniculi fructus) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 7, 11, 19, 20, 53, 83
Recenzije
Još nema komentara.