Bokvica (Plantago) je višegodišnja biljka, a poznajemo 3 vrste bokvice:
– muška bokvica, ima duži i uži list (Plantago lanceolata)
– ženska bokvica, ima širok list (Plantago major)
– srednja bokvica (Plantago media).
Čaj od bokvice koristi se za ublažavanje tegoba kod bolesti organa za disanje, naročito kod hroničnog bronhitisa, upale sluzokože usta i grla.
Spolja može da se koristi kod zapaljenskih reakcija na koži i ozleda.
Bokvica sadrži vlakna, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, fosfor, cink i bakar, kao i vitamine A, C i K.
Ova lekovita biljka je takođe bogat izvor brojnih fitohemikalija, uključujući alantoin, glikozide, fenole, salicilnu kiselinu i tanine. Fitohemikalije su antioksidativna jedinjenja koja se prirodno nalaze u biljkama i koja sprečavaju slobodnim radikalima indukovana oštećenja u organizmu i na taj način pomažu u sprečavanju i lečenju bolesti kod ljudi.
List bokvice ima:
- protivupalno,
- analgetsko
- antibakterijsko
- imuno stimulativno dejstvo.
Bokvica deluje kao diuretik, što znači da odstiče izlučivanje viška tečnosti iz organizma.
Čaj od bokvice takođe može da se koristi za:
- poboljšanje cirkulacije
- stimulaciju materice
- lečenje hemoroida koji krvare
- bolove u želucu
- lečenje upale mokraćne bešike
- ublažavanje alergija.
Način upotrebe:
Jednu supenu kašiku lista bokvice preliti šoljom (2dl) ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta, pa procediti čaj. Piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja posle obroka.
Čaj od bokvice se takođe koristi za lečenje gorušice, gastritisa i čira na želucu.
Spolja koristiti za ispiranje ili u vidu obloga.
Sastav: osušen list bokvice (Plantaginis folium)
Način čuvanja:
Čuvati na suvom i tamnom mestu, u dobro zatvorenom pakovanju.
Napomena:
Ne preporučuje se korišćenje tokom trudnoće i dojenja.
Ne prekoračivati dnevnu dozu, jer veće doze mogu dovesti do laksativnog efekta i sniženja pritiska.
Zemlja porekla: Srbija