Ashwagandha (ašvaganda) koren je dobar izvor kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, kobalta, bakra, vanadijuma, vitalo-laktona, fenonih jedinjenja i tanina, flavovoida, proteina i slobodnih aminokiselina, saponina, glikozida, alkaloida.
Ashwagndha koren koristite za pripremu čaja tako što ćete potopiti 2 – 3 grama korena žen – šena u 6 – 7 dl vode i kuvati na slaboj vatri 20 – 30 minuta, zatim procediti i konzumirati. Čaj se može začiniti medom i svežim limunovim sokom. Ukusniji je ako se konzumira topao. Skuvani Ashwagandha koren se potom može iseckati i pojesti, jer je kuvanjem omekšao. Pripremljen napitak se može čuvati u frižideru 3 – 5 dana.
Namena:
Žen šen ima umirujuće dejstvo na organizam, daje energiju, duboko prodire u tkivo i čisti ga. Preporučuje se da se uzima sa đumbirom radi što bolje asimilacije varenja. Kao dodatak ishrani žen šen se preporučuje: kod sportista za izdržljivost i brži oporavak nakon napora i posle povreda, kod artritisa, bronhitisa, astme, zapaljenja i infekcije kandidom, kod hemoterapije i zračenja, kod anemije, smetnji u varenju i cirkulatornih smetnji, za suzbijanje nesanice, hroničnog umora i depresivnih stanja, otklanja stres, za detoksikaciju i opštu vitalnost organizma.
Zemlja porekla:
Indija