Susam je dobar izvor bakra, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, cinka, vitamina B1 i dijetnih vlakana. Bakar učestvuje u izgradnji crvenih krvnih zrnaca. Ima važnu ulogu u građenju mnogih antiinflamatornih enzima u telu, pa igra ulogu u procesima koji pomažu smanjenje otoka i bola kod artritičkh upala. Takođe učestvuje u enzimskoj aktivnosti koja reguliše povezivanje kolagena i elastina, koji igraju ulogu u elastičnosti krvnih sudova, kostiju i zglobova. Magnezijum je mineral koji je bitan za zdravlje krvnih sudova, disajnih puteva, a kalcijum i cink zajedno igraju važnu ulogu u izgradnji kostiju. Susamovo seme sadrži sezamin i sezamolin koji spadaju u grupu ligninskih vlakana, koja snižavaju holesterol, a takođe doprinose i boljoj apsorpciji vitamina E. Senzamin štiti jetru od oksidatinvog stresa.
Namena:
Susam pomaže kod anemije, utiče na smanjenje otoka i bola kod artritičkih upala, doprinosi snižavanju holesterola.
Zemlja porekla:
Indija