Kamu kamu bobice su voće koje raste kao tropsko žbunje (Myrciaria dubia) u plavnom području Amazonskih kišnih šuma. Podseća na masline po obliku i veličini, dok mu boja varira od crveno-zelenkaste do tamno ljubičaste tokom sazrevanja. Domorodački narod Amazona ih sakuplja tokom kišne sezone direktno iz svojih čamaca i koriste ih vekovima u svojoj tradicionalnoj medicini.
Kamu Kamu je izuzetno dobar izvor vitamina C, što ga čini svetski poznatom super hranom. Poznat je kao jedan od najboljih izvora ovog vitamina među svim namirnicama na planeti jer vitamin C cini 2-3% ukupne mase svežeg voća, a kamu prah sadrži 12% vitamina C (suve mase). Osim vitamina C, ovaj prah takođe sadrži vlakna i proteine, dok nema masnoće.
Glavni aktivni činilac praha je vitamin C koji je moćan antioksidant. Neutrališući štetan uticaj slobodnih radikala, koji se u telu neprestano stvaraju, kamu kamu doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Takođe doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema, smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnom ćelijskom metabolizmu i funkciji nervnog sistema. Dok većina životinja može sintetisati vitamin C u svojim telima, ljudi u potpunosti zavise od njegovog unosa hranom.
Zbog visokog sadržaja vitamina C, prah ima jak kiseo i blago gorak ukus. Preporučujemo da pomešate 1 kašičicu praha u vodu, voćni ili sok od povrća, smuti ili biljno mleko. Po želji možete zasladiti nekim prirodnim zaslađivačem (npr. kokosovim šećerom).
Kamu kamu je dobar jer…
• deluje preventivno protiv prehlada, gripa i ostalih sezonskih bolesti,
• jača imunitet,
• ublažava glavobolju i migrene,
• deluje antibakterijski.
Recept za limunadu:
• 1 čaša limunade
• 1 kašičica kamu kamu praha
• 1-2 kašičica kokosovog šećera
Kamu kamu prah 100g