Kakao buter se koristi za pravljenje čokolade, sladoleda, čokoladnih frapea, sladoleda, pudinga, kolača, keksića, nadeva, napitaka i drugih poslastica. Može se koristiti za negu, hidrataciju, zaštitu kože i kao sredstvo protiv strija, ublažava posledice od opekotina usled prekomernog sunčanja.
Takođe, kakao buter se može koristiti i za masažu, ali i za pravljenje domaćih proizvoda za negu tela, kao što su masažna ulja, proizvodi nakon sunčanja, za negu usana itd.
Ovo je organski kakao buter, napravljen od kako zrna (Theobroma cacao), criollo sorta. Kriolo kakao zrna, od kojih se proizvodi PlanetBIO kakao puter, predstavljaju najređi i najskuplji kakao, koji čini svega nekoliko procenata ukupnog svetskog useva kakaa. Kriolo kakao je posebno teško uzgajati zbog njegove osetljivosti na uslove životne sredine i malog prinosa kakaa po drvetu. Zbog toga je kakao vrste kriolo toliko visoko vrednovan i poštovan kao namirnica. Ima bogatu, punu i kompleksnu aromu, koja se dugo oseća.
Kakao buter je masnoća, bez holesterola (što važi za sve masnoće biljnog porekla) i bez trans masnih kiselina.
PlanetBIO kakao puter je u čvrstom stanju na sobnoj temperaturi ali prelazi u tečnost već na 35°C. U tečnom stanju se koristi u raznim dezertima, dok se čvrsti kakao puter može koristiti za negu tela, pri čemu je posebno blagotvoran za oporavak kože nakon sunčanja. Da bi se otopio dovoljno je staviti posudu sa kakao puterom u vruću vodu, iznad pare ili u dehidrator.
Napomena:
Kakao puter je pakovan u prisustvu orašastih plodova i semena susama.