Energetski mix je mešavina suvog i jezgrastog voća u promenljivom odnosu. Energetski mix u svom sastavu sadrži: suvo grožđe, jezgro lešnika, pečeni indijski orah i brazilski orah.
NAMENA:
Suvo groždje je prijatno slatkastog ukusa. To je visoko energetska namirnica sa minimalnom količinom masnoća. Suvo grožđe je bogato gvožđem, fruktozom, glukozom, vlaknima, polifenolima. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana suvo grožđe pomaže u regulisanju rada digestivnog trakta, odnosno pomaže varenje i iskorišćavanje hanljivih materija, sprečava opstipaciju. Prisustvo mikroelementa borona osigurava optimalnu apsoprciju kalcijuma u kosti, čime posredno doprinosi izgradnji koštano zglobnog sistema. Suvo grožđe sadrži i polifenole i oleanoličnu kiselinu koji imaju antiparazitno, protivupalno i antibakterijsko dejstvo.
Lešnici su jako dobar izvor minerala – mangana, bakra, magnezijuma, fosfora i gvožđa. Bogati su vitaminima E, B i folnom kiselinom. Osim značajnih količina nezasićenih masnih kiselina, minerala i vitamina, lešnici su bogati i fitosterolima. Fitosteroli su biološki aktivni steroidni alkoholi biljnog porekla. Cenjeni su zbog svoje sposobnosti sprečavanja kardiovaskularnih bolesti. Oleinska masna kiselina je još jedan izvrstan lekoviti nutrijent koji sadrže lešnici. Oleinska kiselina deluje na smanjenje krvnog pritiska, kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara. Još jedno znamenito svojstvo ove masne kiseline je njeno delovanje na moždanu aktivnost i pamćenje. Istraživanja su pokazala da redovan unos oleinske masne kiseline može znatno da poboljša pamćenje. Lešnici sadrže i omega-3 masne kiseline. Ove poznate masne kiseline imaju brojne dobrobiti za zdravlje, zbog čega mnogi stručnjaci preporučuju njihovu redovnu konzumaciju. Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, lešnici su jako dobri antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenja i jačaju imunitet. Lešnik je hranjiv i prepun proteina i esencijalnih minerala, uključujući bakar, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum i cink.
Indijski orah sadrži manje masnoće nego ostali orašasti plodovi. Dvije trećine masnoća u indijskom orahu su nezasićene masne kiseline, 75 odsto tih nezasićenih masnih kiselina čini oleinska kiselina (nju sadrži i maslinovo ulje) poznata po svom blagotvornom uticaju na zdravlje srca. Nezasićene masne kiseline blagotvorno utiču i na dijabetes, odnosno znatno smanjuju rizik od pojave dijabetesa tipa 2, pomažu snižavanje nivoa triglicerida. Indijski orah je odličan izvor antioksidanasa. Ovaj plod obezbjeđuje fosfor koji je neophodan za zdrav razvoj zuba i kostiju.
Brazilski orah sadrži kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum, cink, gvožđe i selen, zbog čega, osim što je dobar za kožu, ovaj orah ima i antivirusno i antikancerogeno dejstvo. Selen je inače sastojak koji se može naći u jako malom broju namirnica, zbog čega je brazilski orah gotovo dragocen plod, a takođe, u sebi sadrži i prirodna vlakna, koja dobro deluju na zdravlje celog organizma. Zbog svih ovih dobrih sastojaka, brazilski orah jača imunitet i dobro deluje na kardiovaskularni sistem.
ZEMLJA POREKLA:
Bosna i Hercegovina
Recenzije
Još nema komentara.