Korpa je prazna

Registruj sePrijavi se

Nisita mast za nos 20g

275,00 RSD

Nema na zalihama

Opis

Namena

– Nisita mast za nos se primenjuje kod suve sluznice nosa
– Kao dodatno lečenje kod zapušenog nosa, npr. kod obične prehlade
– Za čiščenje i vlaženje sluznice nosa, npr. suv vazduh u prostoriji
– Za lečenje krastica u nosu
– Nisita mast za nos mogu koristiti odrasli, deca i odojčad.

Pakovanje

20g

Opis

Šta sadrži Nisita mast za nos?
100g masti sadrži: 2,8g natrijum hlorida i 7,2g natrijumhidrogen karbonata.
Pomoćne supstance: beli vazelin, lanolinski alkoholi, tečni parafin, cetostearil alkohol, trigliceridi srednjeg lanca i etarsko ulje limuna.

Kada se Nisita® mast za nos ne sme primenjivati?
– Nisita mast se ne sme primenjivati u slučajevima preosetljivosti na neki od sastojaka medicinskog
– Ne postoje posebne mere opreza za korišćenje Nisita“ masti za nos. Posle operacije nosa ili udesa, Nisita® mast treba koristiti tek nakon saveta lekara.

Da li se Nisita®mast za nos sme koristiti u toku trudnoće i dojenja?
– Nema dostupnih podataka koji bi sugerisali da primena Nisita masti tokom trudnoće ili laktacije može da ima štetnih posledica.

Kako se upotrebljava Nisita®mast za nos?
Nekoliko puta dnevno, kao i pre polaska na spavanje, primeniti oko 1cm masti u svaku nozdrvu. Vrh tube treba uvući u nozdrvu koliko je moguće, istisnuti malu količinu masti, a zatim blagim trljanjem spoljašnje površine nosa potpomognuti raspoređivanje masti po nosnoj šupljini. Nisita mast se može istisnuti na štapić od vate, koji se zatim oprezno uvuče u nosnu šupljinu.

Iz higijenskih razloga i da bi se izbegla infekcija, samo po jedna osoba treba da koristi tubu. Nakon upotrebe, dodatak na tubi treba oprati vodom.

Koliko dugo se sme koristiti Nisita®mast za nos?
Nisita® mast se može, po potrebi, koristiti i duže vreme. Ako i posle 14 dana primene masti ne dođe do poboljšanja, treba se obratiti lekaru ili farmaceutu.

Koja neželjena dejstva može da ima Nisita®mast za nos?
U retkim slučajevima kod upotrebe Nisita masti može da se javi blaga iritacija nosne sluznice, sa osećajem peckanja na mestu primene. Opisane su reakcije preosetljivosti na lanolinske alkohole i etarsko ulje limuna, sastojke masti za nos.

Na šta se još mora obratiti pažnja?
Nisita mast za nos sadrži mešavinu čvrstih i tečnih masti, koje se pri nepropisnom čuvanju (na temperaturi ispod 15C ili iznad 25C) mogu delimično promeniti. Pri većim temperaturama može doći do delimičnog razdvajanja, tako da pri korišćenju preparata iz tube prvo izađe malo ulja. Pri čuvanju na nižim temperaturama može doći do stezanja masti što otežava njeno istiskivanje iztube. U cilju optimalnog korišćenja masti, tubicu uvek pritiskati od kraja ka vrhu.Takođe, moguće je da se pri punjenju u tubi zadrži malo vazduha. Ove pojave ne utiču na terapijsku efikasnost medicinskog sredstva.


Sluznica disajnih puteva:
Disajni putevi su obloženi sluznicom koja omogučava normalno funkcionisanje disajnih organa. U sluznicama gornjih disajnih organa smeštene su žlezdane ćelije i treplje (cilije). Zlezdane čelije luče tečnost (sekret) koja osigurava da se udahnut vazduh (oko 10 000 litara dnevno) očisti od patogena, prašine, prljavštine, a i da se ovlaži. Cilije svojim stalnim pokretima pokreću zadržane čestice sa disajnih puteva na spolja ili pak preko grla u želudac.

Nedovoljno vlaženje sluznice remeti ovaj proces, olakšava se prodiranje mikroorganizama i prljavštine, remeti se osećaj ukusa i mirisa, a osim toga može doći i do nađražaja sluznice.

Naš nos – funkcija i zadatak:
Naš nos je organ sa više zadataka. Osim što služi kao linija odbrane od stranih tela i štetnih mikroorganizama on služi i kao termoregulator za vazduh koji udišemo grejući hladan zimski vazduh ili hladeći pregrejan vazduh leti. Tako u pluća dospeva ovlažen vazduh telesne temperature iz koga su odstranjeni prašina i mikroorganizmi. Iz ovih razloga bi disanje uvek trebalo da se odvija preko nosa a ne putem usta. U slučaju kada je sluznica isušena, nos nije u stanju da izvrši svoje zadatke.

Suva sluznica nosa:
Je čest problem koji pogađa sve starosne grupe i to tokom cele godine. Suva sluznica ometa normalno disanje, osećaj ukusa i mirisa, a i olakšava prodor stranih tela i patogenih mikroorganizama u organe disanja i time povećava verovatnoću obolevanja što nesumnjivo umanjuje kvalitet života.

Uzroci koji dovode do isušenja sluznice disajnih puteva:
– Sporedni efekti nekih lekova
– Pojedina oboljenja kao diabetes
– Klimatizovane ili nepravilno grejane prostorije
– Prašina i druge nadražujuće materije
– Kod starih osoba

Preporuke i mogućnosti lečenja:
Lekovito svojstvo soli se već vekovima koristi u na- rodnoj medicini i homeopatiji.Tako je poznato da je boravak na moru ili u banjama sa slanom vodom blagotvoran za Ijude sa oboljenjima disajnih organa. U masti su sadržane soli koje upijaju vodu i na osnovu toga obezbeđuju vlažnu klimu u nosnoj šupljini.

Nista®mast je mnogostruko primenljiva:

Za prevenciju:
– Štiti nosnu sluznicu od isušivanja kada je vazduh presušen
– Sprečava kontakt sluzokože sa nadražujućim materijama izvazduha

Za terapiju:
– Vlaži sluzokožu nosa
– Omekšava kruste u nosu
– Kao pomoć pri prehladi dece i beba
– Poboljšava prohodnost disajnih puteva i time umanjuje hrkanje

Za negu nakon bolesti:

Potpomaže regeneraciju sluzokože nakon prehlada, krvarenja iz nosa, oštećenja sluzokože ili operacija.

Pored Nista® masti preporučujemo i Nista® sprej za nos.

Nisita mast za nos 20g

Pakovanje

20 g