Korpa je prazna

Registruj sePrijavi se

Kakao prah Criollo 150 gr (organski proizvod) Orgona

799,00 RSD

Proizvođač: Orgona

Opis

Kakao prah Criollo Orgona je prirodno bogat magnezijumom i ostalim nutritivnim sastojcima zbog čega se od davnina smatra “hranom bogova”. Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, smatra se, prema svojim nutritivnim svojstvima, jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrane. Idelan je za izradu kolača, pudinga, frapea i raznih napitaka.

Prosečne hranljive vrednosti na 100 gr proizvoda:

Energetska vrednost 1471 kJ / 353 kcal

Masti 11 g

Od kojih zasićene masne kiseline 6,8 g

Ugljeni hidrati 19,5 g

od kojih šećeri 2,45 g

Vlakna 32,48 g

Belančevine 27,8 g

So 0,1 g

Kalcijum 1228 mg / 154% PDU

Kalijum 128 mg / 16% PDU

Gvoždje 13,9 mg / 99% PDU

Magnezijum 499 mg / 133% PDU

Mangan 5,7 mg / 285% PDU

Cink 6,8 mg / 68% PDU

Bakar 3,8 mg / 380% PDU

Fosfor 734 mg / 105% PDU

Selen 14,3µg / 26% PDU

*PDU – prosečan dnevni unos

Kakao se dobija sušenjem i mlevenjem delova biljke kakaovac. Kakaovac (Theobroma cacao) je malo stablo (4–8 m visine), rasprostranjeno duboko u tropskim šumama i tropskim regijama Amerike.

Kakao je prvi doneo u Evropu Kristifor Kolumbo 1502 godine iz Amerike, odakle potiče. Tamo su domaćini pravili piće od te biljke, koje se dopadalo španskim kolonizatorima. U Evropu je prvi put stigao u obliku napitaka 1519. godine.

Plod kakaovca se koristi za dobijanje kakaa i čokolade. Stari narodi su nekada kao novac koristili kakaovac. Pulpa se koristi za izradu sokova, a od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac, a može se jesti i ceo plod. Svako seme sadrži i do 50% masti od koje se pravi kakao maslac. U kakau se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu. Biljka kako danas uspeva u ravničarskim područjima ispod Anda na visinama od 200–400 m, kao i oko reka Amazon i Orinoco.

Orgona superfood proizvodi od kakaovca sadrže cenjenu autohtonu sortu Criollo kakaa koja je omiljena zbog aromatičnog orašastog ukusa.

Brojne su zdravstvene dobrobiti kakao praha:

  • štiti organizam od uticaja slobodnih radikala

  • smanjuje stres i depresiju

  • štiti od bolesti srca i krvnih sudova

  • štiti od mnogih vrsta raka

  • odličan je izvor gvoždja

  • reguliše šećer i holesterol

  • podstiče bolje pamćenje i koncentraciju

  • smanjuje opasnost od srčanog udara

  • pomaže u regulaciji krvnog pritiska

Uživajte u vašim čokoladnim kreacijama koristeći Criollo organski kakao prah za izradu poslastica i napitaka.

Kakao prah Criollo 150 gr (organski proizvod) Orgona

Zemlja porekla: Peru

Pakovanje

150 gr u dozeru