Korpa je prazna

Registruj sePrijavi se

Grčko seme 100g

110,00 RSD

Nema na zalihama

Proizvođač: Sahul

Opis

Sastojci: Grčko seme (piskavica, rogačić) Trigonella foenum graecum.
Seme je aromatično, blago gorkog, ljutog i slatkog ukusa, a energija mu je zagrevajuća. Grčko seme ima veliku nutritivnu vrednost, jer sadrži: proteine, dijetetska vlakna, vitamin C, kalciijum, fosfor, gvozđe i esencijalne amino kiseline.

Namena:

Grčko seme ishranjuje i čisti limfu, krv, koštanu srž, nervni i reproduktivni sistem. Pozitivno deluje na sisteme organa za varenje, disanje i urogenitalni sistem. Kako u ajur-vedi, tako je i u evropskoj tradiciji grčko seme izuzetno cenjeno kao lekovito sredstvo kod dizenterije, dispepsije, dugotrajnog kašlja, bronhitisa, gripa, tuberkuloze, neurastenije i išijasa. Čaj od piskavice je popularno sredstvo kod disajnih problema kao što su bronhitis, kašalj, šlajm, začepljeni sinusi i slični problemi povezani sa hladnoćom i vlagom. U ove svrhe se jedna kašičica semenki potopi u 200ml vode i zagreje do ključanja. Nakon toga se ostavi poklopljeno, dok se ne ohladi dovoljno da može da se pije. Prohladjen čaj dobro je zasladiti kašičicom meda. Odmah posle porodjaja majkama se daje čaj od semena piskavice, često skuvanog u mleku, radi bržeg i potpunijeg oporavka, bržeg zarastanja uterusa i poboljšanja količine i kvaliteta majčinog mleka. Savremena nauka još nije sasvim objasnila delovanje grčkog semena na mlade majke, ali pretpostavljaju da se to dešava zbog biljnih hormona prekursora koji se nalaze u semenu. Klice (izdanci) grčkog semena su veoma ukusne i hranljive i dobro ih je jesti kod masne i lenje jetre. Semenke se koriste i kod muške impotencije, protiv groznice i menstrualnih problema. Lišće je odlično protiv anemije, jer sadrži veliku količinu gvožđa. Odlično je kao sredstvo za jačanje kod bolesti nervnog, disajnog i reproduktivnog sistema. Grčko seme čisti creva i urin, jača krv, kosti i rastvara sluz. Piskavica deluje: stimulativno, tonično, protiv šlajma, podmlađujuće, kao afrodizijak, diuretično. Piskavica se još od drevnih vremena koristi i kao začin i kao lekovita biljka. Zbog specifičnih uslova gajenja, nije raširena i popularna u Zapadnoj Evropi, ali je zato na Istoku veoma cenjena. Značajno mesto zauzima i u hilandarskim receptima za lečenje travama.
Stari Egipćani, Grci i Rimljani su veoma cenili grčko seme. U savremenom svetu najviše se koristi u Indiji i to pre svega kao jedan od sastojaka za pripremu karija. Ove hranljive i ukusne semenke značajno poboljšavaju varenje šargarepe, krompira i drugog teško svarljivog povrća. Koristi se u malim količinama kao što se na primer dodaje cimet ili karanfilić. Koristi se i kao začin za pripremu jela od pirinča, krtolastog povrća, kupusa, tikvica i mahunarki. Da bi se dobio pun ukus i aroma najbolje je semenke propržiti na ulju pre nego sto se dodaju ostali sastojci. Ako se dodaje u stočnu hranu, poboljšava apetit i usvajanje hrane i poboljšava kvalitet mesa i mleka.

Zemlja porekla:

Indija

Pakovanje

100 g