Korpa je prazna

Registruj sePrijavi se

Crni susam 200g (organski proizvod)

406,00 RSD

Proizvođač: Do-It

Opis

 

KATEGORIJA:

Organski proizvodi,Zdrava hrana,Makrobiotika

NAMENA:

Susam je dobar izvor kalcijuma i magnezijuma koji pomažu regulisanje krvnog pritiska, preventivno deluju na pojavu migrena (kao posledica lošeg stanja krvnih sudova), sprečavaju pojavu astmatičnih grčeva, poboljšavaju san (naročito kod nesanica izazvanih menopauzom). Takođe, susam sadrži i bakar koji omogućava aktivaciju enzima koji aktiviraju stvaranje elastina i kolagena, koji su neophodni za dobro funkcionisanje zglobova i kostiju. Upotebom crnog susama organizam snabdevamo i cinkom koji obezbeđuje dobru čvrstinu kostiju i sprečava prelome i osteoporozu, a ima važnu ulogu i u održavanju imuniteta. Zahvaljujući fitoestrogenima koji se nalaze u crnom susamu, njegova redovna upotreba dovodi do snižavanja nivoa holesterola i ima antioksidativno dejstvo i preventivno deluje kod kancera.

PAKOVANJE:

200 g

OPIS:

Susam ima izuzetno visok sadržaj masti.Semenke crnog susama sadrže čak 60% više kalcijuma od oljuštenih, žutih semenki susama i imaju jači ukus.Crni susam odličan je izvor magnezijma, zatim veoma je dobar izvor i bakra i cinka. Crni susam sadrži sezamin i sezamolin koji spadaju u grupu lignana (odličan izvor lignana je i laneno seme). Lignani su fitoestrogeni, dobar su izvor dijetetskih vlakana,pozitivno deluju na obaranje lošeg holesterola i imaju antioksidativno dejstvo, a smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod kancera -antioksidativno dejstvo smanjuje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije.
Crni susam pogodan je za tostiranje, što oslobođa blagotvorne hranljive materije iz semenki i pojačava aromu. Crni susam bogat je masnim kiselinama i sadrži antioksidante koji mu omogućavaju i dug rok trajanja.
Ove semenke nisu oljuštene od svoje opne. Crni susam se najviše koristi u kuhinji i medicini dalekog Istoka.