Korpa je prazna

Registruj sePrijavi se

Čaj od lista breze

158,00 RSD

Proizvođač: Josif Pančić

Opis

 

Namena

 

  • Za olakšanje izmokravanja i kod upale i infekcije mokraćnih kanala,

  • Za sprečavanje formiranja peska u bubrezima,

  • Za olakšavanje izmokravanja i lučenja žuči.

Opis

 

 

Latinski naziv i familija :    Betula pendula Roth. (Betulaceae)
Opis :    Kora je bela i ljušti se u horizontalnim trakama. Na starijim stablima kora je u donjem delu crna i duboko ispucala. Mlade grančice su povijene, listovi su trouglasto jajasti do rombični, na vrhu zašiljeni, po obodu dvostruko oštro nazubljeni. Sa lica su tamnije, a sa naličja svetlo zeleni. Mladi listovi su lepljivi i goli. Muški i ženski cvetovi su u resama. Raste na prostorima Skandinavije, Sibira, Kavkaza i planinama srednje i južne Evrope.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen list (Betulae  folium), pupoljci (Betulae gemmae), kora (Betulae cortex), katran (Pyroleum betulae)
Hemijski sastav    List breze sadrži do 3% flavonoida, tanine, saponine, fenil karbonske kiseline, vitamin C, triterpenske alkohole
Upotreba :    Za olakšanje izmokravanja i kod upale i infekcije mokraćnih kanala, u kombinaciji sa drugim uroantisepticima i diureticima i za sprečavanje formiranja peska u bubrezima. Pupoljci se koriste za olakšavanje izmokravanja i lučenja žuči, u kozmetici za izradu šampona. Brezov katran se koristio u dermatologiji.
U narodnoj medicini se koristi :    Kod reume i artritisa. Koristi se i sok iz mladog drveta breze u rano proleće koji se pije kod gihta, reume, upale bešike ili bubrega.
Ograničenja u upotrebi :    Ne smeju ga koristiti osobe sa edemom nastalim usled srčanih ili bubrežnih oboljenja.
Način pripreme i upotrebe čaja :    Supenu kašiku lista breze preliti sa 200ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti između obroka 3-4 puta dnevno po šolju čaja.

 

Čaj od lista breze

Povezani proizvodi