Opis
Latinski naziv i familija
Arctium lappa L. (Asteraceae)
Koren je mesnato vretenast. Stabljika je crvenkasta, grančice su vunaste. Listovi su srcasto-jajasti, sa lica zeleni, sa naličja sivkasti od dlaka, prizemni deo je vrlo veliki, a ka vrhu sve manji. Glavice su loptaste, u gronjama, sa golim zelenim listićima involukruma koji na vrhu imaju žućkaste kuke. Krunica je purpurno crvena.
Kao lekoviti deo biljke koristi se
Osušen koren (Bardanae radix)
Hemijski sastav
Koren čička sadrži aldehide, poliacetilene, do 50% inulina, pektine, šećere, seskviterpenske laktone, gorke sastojke i fitosterole
Upotreba
Koren i list ubrani pre cvetanja pokazuju hipoglikemični efekat
U narodnoj medicini se koristi
Za pospešenje izlučivanja mokraće, kod reumatskog artritisa, gihta, anoreksije, kožnih osipa, ekcema i psorijaze
Ograničenja u upotrebi
Zbog nedostatka podataka o toksičnim efektima ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja
Način pripreme i upotrebe čaja
Jednu kašičicu usitnjenog korena čička preliti sa oko 200 ml hladne vode, kratko prokuvati, sud poklopiti i posle 10 minuta procediti. Piti nekoliko puta dnevno posle jela po šolju čaja.
Čaj čičak koren 80g Josif Pančić