Korpa je prazna

Registruj sePrijavi se

Čaj Borovnica list 50g Josif Pančić

127,00 RSD

Proizvođač: Josif Pančić

Opis

Namena
  • Mladi list ima antidijabetski efekat

Opis

Latinski naziv i familija :    Vaccinium myrtillus L. (Ericaceae)
Opis :    Žbun sa golim uglastim granama. Listovi su okruglasto jajasti ili okruglasto eliptični, sitno nazubljeni po obodu i na vrhi zašiljeni. Cvetovi su u pazuhu listova, pojedinačni, oboreni nadole, crvenkasti do zelenkasti. Plod je loptasta boboca, plavocrne boje. Raste u planinama srednje i južne Evrope, Skandinavije i Sibira. Raste u četinarskim i četinarsko-lišćarskim šumama
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen list (Myrtili folium) i plod (Myrtili fructus)

Latinski naziv i familija :    Vaccinium myrtillus L. (Ericaceae)
Hemijski sastav    List borovnice sadrži kateholske tanine, leukoantocijane, flavonoide, iridoide, alkaloide, arbutin i hidrohinon, soli magana i hroma.
Upotreba :    Za spolju upotrebu za skupljanje tkiva. Mlad list sadrži « glukokinin » neomirtilin koji pokazuje antidijabetsko delovanje
U narodnoj medicini se koristi    Za sniženje nivoa šećera u krvi, za prevenciju i lečenje bolesti organa za varenje, bubrega, organa za disanje, kod reumatizma i hemoroida, za čišćenje krvi. Plod se koristi kod proliva i blažih slučajeva enteritisa.
Ograničenja u upotrebi :    Zbog nedostatka podataka o toksičnosti ne preporučuje se samomedikacija listom borovnice.
Način pripreme i upotrebe čaja :    Supenu kašiku lista borovnice preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i posle 10 minuta procediti. Piti 2-3 puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja. 1-2 kafene kašike ploda borovnice preliti sa 200 ml hladne vode, sud poklopiti i ostaviti da prenoći. Sutradan zagrejati do ključanja i procediti. Piti dve do tri šolje čaja dnevno.

Borovnica ( Myrtilli herba ) ulazi u sastav čajne mešavine broj :

Čaj borovnica list 50g Josif Pančić

 

Pakovanje

50 g

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Čaj Borovnica list 50g Josif Pančić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *